Luukku 15

Nokkospolku 15 on ollut minun ja ukin osoite monta kymmentä vuotta. Nimi on osuva, sillä täällä mäessä nokkosia kasvaa valtavasti. Mikä onni se on ollut! Kansanperinteen mukaan nokkonen on ollut lääke lähes joka lähtöön. Onpa sitä käytetty lemmenlääkkeenäkin. Silloin nuorena naisena tänne muuttaessa ajattelin, että jos tulisi ukin kanssa kamalasti riitaa, niin olisi apu lähellä.

Muistan, kuinka äitini tuli heti muuton jälkeen auttamaan nuorta paria poimimaan nokkoset talteen. Äiti kertoi nokkosen auttavan, jos suvussa kulkeva reumatismi päättäisi minun kohdallani joskus puhjeta. Äiti iski silmää sanoessaan, että astmakin tulisi sillä hoidetuksi, jos vaikka perheeseen sattuisi syntymään astmaatikko.

Kun äiti oli jo lähtenyt kotiinsa ja minä laittelin tavaroita paikoilleen, huomasin äidin unohtaneen pöydälle muistikirjansa. Lähempää katsoessani näin, että vihon päällä luki Tyttärelleni. Muistio oli täynnä äidin kaunokirjoituksella kirjoittamia nokkosreseptejä: nokkosletut, nokkoskeitto, nokkossämpylät, nokkosnäkkärit…

icon_02
Jaa tämä artikkeli

Haluatko kuulla ajankohtaisista tarjouksista ja bioalan uutuuksista?

Tilaa City-Lab uutiskirje