Luukku 19

Kotitalomme pihamaalla oli niin korkea pulkkamäki, että kylän lapset kerääntyivät siihen laskettelemaan heti ensilumen tultua. Minä ja Pirkko-serkkuni emme malttaneet millään lopettaa touhua, vaan menimme ylös ja alas yhä uudelleen.

Emme huomanneet kylmyyttä siinä tiimellyksessä. Illalla kotona minusta tuntui, että olisi kova pissahätä. Mutta pissa ei tullutkaan. Äiti tiesi heti, että kyse oli alkavasta virtsarakkotulehduksesta. Se hoidettaisiin samalla rohdolla kuin isän reuma ja naapurin kihti: Puolukanlehtiteellä.

Vaiva helpotti nopeasti ja minä ihmettelin, miten puolukka voi niin paljon auttaa pissatautiin. Äiti selitti, että virtsatietulehduksessa virtsa muuttuu emäksiseksi, jossa puolukan lehdistä saatava arbutiini taas muuttuu hydrokinoniksi. Se sitten tappaa bakteereja.

Pari päivää myöhemmin äiti teki vielä puolukkarättänää, jossa rapean ruiskuoren alta paljastui puolukkatäyte. Se oli terveellistä herkuttelua! Puolukka on kuin suomalainen sisu: edes pakastaminen tai kuumentaminen ei tuhoa sen sisältämiä hyödyllisiä yhdisteitä.

icon_02
Jaa tämä artikkeli

Haluatko kuulla ajankohtaisista tarjouksista ja bioalan uutuuksista?

Tilaa City-Lab uutiskirje