Sähkökatkon vaikutus kylmälaitteiden lämpötilanvaihteluun

13-12-2022

Huoli sähkön riittävyydestä on puhututtanut kaikkia ihmisiä ympäri Eurooppaa. Suomessa häiriötilanteisiin on varauduttu siten, että sähköyhtiöt tulevat kytkemään suunnitellusti alueita irti sähköverkosta kulutushuippujen aikaan. Sähkökatkojen on arveltu olevan tunnista maksimissaan kahteen. Helsingin yliopisto piti 28.11. tiloissaan toimiville tahoille aiheesta tiedotustilaisuuden, jossa arvioitiin sähkökatkojen rajoittuvan noin tunnin mittaisiksi.

Meille City-Labissa suurin huolenaihe on kylmälaitteiden toiminta ja niissä olevien tuotteiden säilyvyys. Tämän takia päätimme tehdä lämpötilatestin tyhjällä jääkaappipakastimella. Näin saamme mahdollisimman inhorealistisen kuvan sähkökatkon vaikutuksesta jääkaapin ja pakastimen lämpötilaan. Meillä ei kylmälaitteet ole yleensä tyhjillään, vaan niissä on enemmän tai vähemmän tuotteita, mikä parantaa lämpötilan pysyvyyttä myös sähkökatkojen aikana.

Alla on kuva etäluettavien lämpötila-anturien (RuuviTag) avulla tehdystä testistä. Kuten ensimmäiseltä riviltä nähdään, tyhjän jääkaapin lämpötila kohoaa tunnissa reiluun kahdeksaan asteeseen ja kahdessa tunnissa yli 11 asteeseen. Jääkaappisäilytettävien tuotteiden säilytyslämpötilaksi on yleensä määritetty 2-8 astetta. Ainakaan tunnin sähkökatkoista ei siis suppean testimme perusteella ole syytä olla kovin huolissaan, mutta jääkaappeihin on syytä varastoida kylmäkalleja, jotta lämpötila pysyisi pidempään alle kahdeksassa asteessa.

Toiselta riviltä nähdään pakastimen lämpötilan muutos. Kahden tunnin jälkeen pakastin on vielä -10-asteinen. Useimmat pakkasessa säilytettävät tuotteemme ovat merkinnällä -30…-10  °C. Vaikuttaa siis siltä, että pakkastuotteille lyhyet sähkökatkot eivät ole merkittävä uhka.

 

Kuva: Virrankatkaisu-testi jääkaappipakastimella. Etäluettavien anturien annettiin ennen testin alkua stabiloitua. Testin alussa ja lopussa lukemat vahvistettiin myös analogisen mittarin avulla.

 

Meille City-Labissa tilaamiesi tuotteiden oikea säilytys on ykkösasia. Siksi seuraamme tiiviisti yliopistokampuksien ja sähköyhtiöiden tiedotusta ja teemme parhaamme, jotta voit noutaa tutkimustarvikkeesi turvallisin mielin myös tänä talvena.

Jaa tämä artikkeli

Tilaa lähimmän City-Lab -toimipisteesi uutiskirje ja saat aina ajantasaiset tiedot bioalan uutuuksista.